Chefen för Shin Bet: Minst 200 terrorattacker har hittills i år stoppats

Israeliska Shin Bet, alltså säkerhetspolisen med 5000 anställa, meddelade på tisdagen att säkerhetsstyrkorna har förhindrat mer än 200 terrorattacker sedan början av 2023. De senaste månadernas palestinska terrorattacker har lett till att 15 israeler dött och flera andra skadats allvarligt.

Ronen Bar som är Shin Bets chef säger att bara under första kvartalet har fler än 200 betydande attacker förhindrats, inklusive 150 skjutningar, 20 bombattacker, kidnappningar och andra planerade dåd. Israels specialstyrka mot terrorister har kallats in 14 gånger.

Netanyahu lovade att ”så småningom kommer vi att få tag på alla terrorister” och han sa att ”Iran är ansvarigt för 95 procent av de säkerhetshot som riktas mot oss”.

Minst 86 palestinier har dödats sedan början av året, de flesta av dem när de utförde attacker eller under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkorna, även om några var oskyldiga civila och andra dödades under omständigheter som håller på att utredas, skriver Times of Israel.

Våldet från bosättare mot palestinier har också ökat under de senaste månaderna. Tidningen skriver även att den muslimska heliga månaden Ramadan (som avslutas 21 april) ofta är präglad av ökade israelisk-palestinska spänningar. Spänningarna mellan länderna är dessutom extra hög nu efter en period av dödligt våld.

Foto: Moti Milrod