Israel, Marocko och USA utvecklar freden i Mellanöstern

Israel och Marocko signerade i söndags ett normaliseringsavtal efter en enhällig omröstning. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallade avtalet ”ett historiskt ögonblick efter fyra fredsavtal med fyra muslimska arabiska stater på fyra månader” och berömde samtidigt kung Mohammed VI för framgången länderna emellan.

Det var den 10:e december 2020 som Donald Trump meddelade att Israel och Marocko hade kommit överens om att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser. Trump uppmanade parterna att ”förhandla om en ömsesidigt godtagbar lösning” med Marockos autonomiplan som enda ramverk.

Kort därpå meddelade Marocko sitt erkännande av Israel.

“Together we are advancing direct flights between the countries,” he said [Benjamin Netanyahu]. “It will happen soon – economic, trade, technological cooperation and the opening of missions in both countries.”The Jerusalem Post

Den 22 december 2020 lanserades den första direkta kommersiella flyglinjen mellan Israel och Marocko. Seniorrådgivaren Jared Kushner och Israels nationella säkerhetsråd Meir Ben-Shabbat fanns med bland de höga tjänstemännen ombord på flygningen.

Benjamin Netanyahu gratulerade USA:s president Joe Biden och vice president Kamala Harris till deras tillträde i Vita Huset. Netanyahu sa att han förväntar sig att samarbeta med dem för att stärka alliansen mellan Israel och USA och för att utveckla fredssamarbetet mellan Israel och den arabiska världen för ett nytt Mellanöstern. En annan gemensam sak är ländernas utmaning inför det iranska hotet.

Text: Mikael Höglind