Palestina attackerade igen och Israel svarade – En mer rättvis rubricering

Rubriken ”Israel attackerar mål i Gazaremsan” gick som ett eko genom den svenska pressen de senaste dagarna. Källan är en nyhetstext från TT/AFP som upprepas utan att återge den större bilden. Det som utelämnas i rubriksättning är att Palestina återigen och med regelbundenhet attackerar Israel med bla raketer.

De som lider allra mest i Palestina av dessa återkommande attacker mot Israel är civilbefolkningen eftersom Israel besvarar med samma medel.

”Mellan 1993 och 2004 har Hamas utfört terrorattentat i form av självmordsbombningar mot civila i Israel i bland annat Jerusalem och ett diskotek i Tel Aviv. Hamas har även utfört attacker mot militära mål samt raketattacker mot israeliska städer, även om de sistnämnda sedan 2011 dödat färre civila sedan Israel upprättat luftförsvarssystemet Iron Dome.”Wikipedia

TT/AFP skriver en bit ner i artikeln att:

”Israel meddelar att man stoppar leveranser av bränsle till Gazaremsan, som svar på en våg av luftburna brandbomber som skickats mot Israel från det palestinska territoriet under de senaste dagarna. Beskedet kommer några timmar efter det att den israeliska militären svarat med flyg- och stridsvagnsattacker mot mål tillhörande Hamas, som styr på Gazaremsan.”

Problemet är att många enbart läser rubriker och då framstår Israel som den aggressiva parten när rubriken blir ”Israel attackerar mål i Gazaremsan”. En bättre rubrik förekom i en artikel i Aftonbladet den 5 juli 2020: ”Återigen palestinska raketer mot södra Israel”.

Text: Mikael Höglind | Foto: Iron Dome – A missile from the Israeli Iron Dome, launched during the Operation Pillar of Defense to intercept a missile coming from the Gaza strip (2012). Foto: Israel Defense Forces

I media, exempel:

HD: Israel stryper bränsle till Gaza efter attacker

HBL: Israel attackerar mål i Gazaremsan

Ystads Allehanda: Israel stryper bränsle till Gaza efter attacker

Norra Skåne: Israel stryper bränsle till Gaza efter attacker