Pompeo och Bolton vill preventivt slå ut Irans kärnvapenkapacitet

Spänningarna mellan Israel/USA och Iran fortlöper och i en nyss lanserad bok ”The Room Where it Happened” av den tidigare säkerhetsrådgivaren John Bolton framkommer att Michael Pompeo, vid förhandlingarna om en kärnvapenuppgörelse under president Obamas ämbete, hellre ville att USA och Irsael skulle bomba Iran snarare än att föra en dialog med landets ledning.

I boken uppges även att John Bolton 2017 sagt att Donald Trump gav Benjamin Netanyahu grön signal att attackera Iran. John Bolton skriver:

”On Iran, I urged that he press ahead to withdraw from the nuclear agreement and explained why the use of force against Iran’s nuclear program might be the only lasting solution.”

Det politiska spelet var och är komplicerat. Många starka viljor är i görningen. Trumps svärson Jared Kushner och även rådgivare i Trumps administration blockerade flera telefonsamtal för att förhindra Netanyahu från att nå Trump förra sommaren när den israeliska premiärministern försökte anordna ett möte med Irans utrikesminister Javad Zari.

Trita Parsi som är en exekutiv vicepresident vid Quincy Institute i Washington menar att John Bolton och Mike Pompeo är extremt benägna att stoppa alla försök att förhandla med Iran, enligt en artikel i Independent, skriven av en journalsit som också läst boken. Bolton och Pompeo ansåg/anser att det bästa sättet att avstyra alla hot från Iran mot Israel är att slå ut Irans kapacitet att attackera Israel innan Iran ens hinner försöka.

Källor och lästips