Khamenei riskerar sin egen förintelse varnar Netanyahu

Irans högsta ledare Ali Khamenei kallar Israel för ett slags virus, en ”dödlig, cancerös tillväxt” allt medan Hezbollah-ledaren Hassan Nasrallah forsätter sina uppmaningar att befria Palestina. Benjamin Netanyahu svarar: ”Den som hotar att förstöra Israel riskerar ett liknande öde”. Mike Pompeo och Dominic Raab ger Israel stöd.

Under dagarna fram till fredag den 29 maj ​​publicerade Khameneis administration tecknad grafik som visade leende iransk-stödda styrkor, araber och två ortodoxa judar i Jerusalem under en rubrik som inkluderade frasen ”den slutliga lösningen”, skriver Israel Hayom.

Netanyahus svar i fredags var även resultatet av Khameneis tal till nationen som sändes på statlig TV. Han hänvisade upprepade gånger till Israel som en ”cancer” eller ”tumör” och kritiserade USA och Väst för att ha utrustat Israel med militära och icke-militära maktredskap. Trots att Israel har atomvapen uppger Khamenei att Israel bör förstöras.

Försvarsminister Benjamin Gantz skriver i ett inlägg på Facebook att: ”Israel står inför enorma utmaningar på ett antal arenor”. Han rekommenderar Iran att Israel inte ska prövas på detta sätt.

”Staten Israel och den sionistiska drömmen är ett faktum, till skillnad från de iranska satellitstaterna som försöker etablera sig och skada regional stabilitet”, skrev Gantz.

Hezbollah-ledaren Sheikh Hassan Nasrallah höll också ett tal på fredagen där han krävde befrielsen av Palestina.

”Palestina tillhör det palestinska folket och måste återföras till dem” … ”Motstånd i alla dess former är det enda sättet att befria Palestina”, sa Nasrallah, som passade på att hota USA:

”Den zionistiska enheten har USA som sköld. Palestina tillhör palestinierna, från [Medelhavet] havet till [Jordanien] floden. USA leder Israel, och den huvudsakliga striden är mot Amerika”.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo twittrade:

”Otroligt att @JZarif och Irans högsta ledare ekar Hitlers uppmaning till folkmord…”

Den brittiska utrikesministern Dominic Raab twittrade:

”Det finns ingen ursäkt för det antisemitiska språket i uttalanden från Irans ledarskap. Israel har en obestridlig rätt till fred och säkerhet…”.

Text: Mikael Höglind