Israeliska apotek förbereder för försäljning av medicinsk cannabis

Efter att Israel infört en ny hälsoreform diskuteras hur medicinsk cannabis lagligt ska kunna säljas har över 200 företag ansökt om att få odla och sälja cannabis, skriver Haaretz, men i Israel är myndigheterna restriktiva med cannabis till skillnad från USA som blir allt mer tillåtande.

Amerikanska företag har investerat 50 miljoner dollar för att licensiera israeliska medicinska cannabispreparat, start-ups och företag som tillverkar inhalatorer för cannabis och annan kringutrustning.

Yaakov Litzman
Israels hälsominister Yaakov Litzman, foto Alchetron.com

Trots att 23 stater i USA numera tillåter användning av medicinsk cannabis varav fyra stater även tillåter cannabis för rekreation klagar amerikanska forskare på att själva forskningen på cannabis hämmas av Drug Enforcement Administration (DEA).

“I expect it to grow to $100 million in the coming year,” Saul Kaye, CEO of Israel-based iCAN, said at the private cannabis research hub’s CannaTech conference in Tel Aviv in March.

I Israel är det tvärtom. Här tillåts forskning på nyttan med cannabis medan rekreationscannabis är förbjuden och myndigheterna är restriktiva med nyttjandet av medicinsk cannabis.

Cannabisodlare i Israel samarbetar med vetenskapliga institutioner för att utveckla cannabissorter för att behandla och bota en rad sjukdomar. Israels hälsominister Yaakov Litzman (i bild till höger) stödjer denna utveckling och försöker underlätta för utskrivningen av medicinsk cannabis, skriver BreakingIsraelNews.com

Text: Mikael Höglind