Olympiska spelen ska inte behöva lida av antisemitism

Nu har det hänt som inte får hända, att sporten blir lidande av antisemitism. En egyptisk atlet vägrade skaka hand med en israelisk judoka som just besegrat honom. ABC News skriver att den egyptiska atleten utsatts för påtryckningar från nationalister i Egypten innan matchen.

”Islam El Shehaby, an ultraconservative Salafi Muslim, had come under pressure before the games from Islamist-leaning and nationalist voices in Egypt to withdraw from the first-round heavyweight bout against Or Sasson.”

”Having been taught that one of the first principles of judo was to respect one’s opponent, Sasson said it was ”a little bit weird” that El Shehaby declined to shake his hand, although the gesture didn’t affect him.”

Den internationella olympiska kommittén ska utreda  händelsen.

IOC:s talesman Mark Adams sa att de olympiska spelen ska bygga broar, inte resa murar. Han anser att El Shehabys beteende var helt oacceptabelt. Den internationella judoorganisationen anser dock att matchen blev av i sig var ett framsteg. Nicolas Messner från organisationen säger att handskakning inte är obligatorisk, men att en bugning är det.

Även många egyptiska sportprofiler och medborgare i Egypten kritiserade El Shehabys vägran att skaka hand med israelen. Han har skämt ut sitt land, anser många.

Sportjournalisten Galal Nassar säger att El Shehabys drag att inte skaka hand ledde till att Or Sasson fick omvärldens sympatier och han tillägger att Egypten förlorade inte bara matchen utan även politiska poäng.

Egypten var det första landet i arabvärlden som signerade ett fredsavtal med Israel för att normalisera relationerna efter flera decennier av krig, skriver ABC News.

Vägrade israelerna tillträde inför bussfärd till invigningen

Även innan spelen visade några olympiska deltagare sitt avståndstagande inför de israeliska atleterna. Libanons olympiska delegation vägrade att åka med på samma buss som israelerna på vägen till invigningen. Libaneserna blockerade bussdörren och knuffade ut sina israeliska kollegor, skriver Yvette Alt Miller i ett nyhetsbrewv från Svensk Israel-Information.

Den olympiska kommittén fick skicka en ny buss till det israeliska laget.

Text: Mikael Höglind