Resenärer till Israel straffas när de försöker besöka andra länder

Resa till israelResenärer som besökt Israel och fått en stämpel i passet straffas om de försöker resa in i Dubai och ett tiotal andra länder. Dessa släpps helt enkelt inte in för att de anses ha fel sympatier, men det verkar handla mycket om attityd, om du leker med min fiende får du inte leka med mig.

En del resenärer skaffar sig ett andra pass. Jag själv skulle resa resa med ett turkiskt flygbolag till Nairobi med min familj. Redan på Landvetter i Göteborg blev det stopp. Alla med israelisk stämpel i passet fick inte gå ombord eftersom planet skulle mellanlanda i Dubai. Flygbolaget var mycket medvetet om problemet för passagerarna. Det innebar stor merkostnader för min familj på 10,000-tals kronor och tre dagars semester gick förlorade.

Detta skapar en isolering av Israel eftersom alla som varit där straffas. Enligt E24 spelar det ingen roll om det var flera  år sedan man besökte Israel.

International Air Transport Association (IATA):

”Passagerare med pass som innehåller israeliska stämplar eller visum innan de kliver på ett plan till Dubai eller något av de andra emiratländerna, måste få klartecken från motsvarigheten till Förenade Arabemiratens åklagarmyndighet, Crime Investigation Department.”

Några flygbolag och researrangörer som tillämpar IATA:s regler är t ex: SAS, Solresor, Fritidsresor och Norwegian Airlines enligt E24. Över 50,000 svenskar reser varje år till Israel och ofta handlar det om charterresor till semesterorter.


Mer läsning

E24: Norwegian stoppar resande med Israel-stämpel

E24: Oklart om Dubairegler