Mikael Höglind: Israel, landet där demonstranterna inte slås ned med våld

Demonstrationer i Indien
Demonstrationer i Indien

Demonstrationerna i Israel skiljer sig från de i England, Syrien, Yemen och Nordafrika. Militär och polis slår inte ner demonstranterna med våld.

I ett tidigare blogginlägg skrev jag att demonstrationerna i Israel till och med sammanför judar och araber kring de frågor som är aktuella. Det handlar om att klyftan mellan de rika och fattiga ökar. Det har lett till skyhöga levnadskostnader och politiker som inte agerar för folkets bästa utan istället för sina egna, enligt en artikel i MSNBC.

Att militär och polis inte slår ned demonstranterna handlar om att makten lyssnar på sitt eget folk. I andra länder som England pekas demonstranterna ut som kriminella ungdomar utan syfte med sina protester. Syriens regim går längre och kallar sitt eget folk i uppror för terrorister.

De länder som nu drabbas av folkliga uppror borde lära av Israel. Lyssna på demonstranterna.


Läs mer

DN: Nya demonstrationer i Israel

SvD: Camerons trubbiga verktyg

SvD: Över 1 000 aktivister greps i Indien

Min blogg: Israeler och araber delar målsättning med “The Israeli Awakening”