Sprängdåd som i Oslo sker ständigt i Mellanöstern och det är ”normalt”

Hamas rocket, Photo by Amir Cohen
Hamas rocket, Photo by Amir Cohen

Efter vad som tycks vara en mans gärning bakom sprängdådet i Oslo reagerar omvärlden med stark avsky mot gärningsmannen och med lika stark sympati för drabbade och anhöriga. Men denna typ av våldshandlingar är alltjämt vanliga i Mellanöstern, och de passerar förbi i media som om det vore en normalitet.

En bilbomb i Irak kan döda 50 personer och Israel attackeras frekvent av extremister. Den 7 april 2011 besköts israeliska bosättningar med 45 raketer på 3 timmar från Gaza och det finns beräkningar på att Israel beskjutits med 8,600 raketer år 2001 till januari 2009 varav de flesta avfyrades innan Israel den 27 december 2008 attackerade Hamas och Gaza under Gaza-kriget.

Denna omfattande och kontinuerliga våldshandling med raketer mot Israel verkar inte ha kommit allmänheten till känna fullt ut. Istället skrivs det oftast artiklar om att Israel agerar med våld mot Libanon och Gaza. Israels rätt till självförsvarshandlingar blir till övergrepp för att raketerna mot Israel inte kommer med i ekvationen.

Situationen är självklart komplicerad, vem sköt först, vem har rätt att försvara sig samt vem ska börja med att sluta? Båda sidors förluster och lidande måste erkännas.

15 sekunder innan nedslag

Denna film nedan från juni 2008, innan Israels militära angrepp mot Gaza skedde, visar hur en vanlig dag i Sderot på några sekunder förvandlas till ett helvete för barn och vuxna i en israelisk skola. Skolan angrips av raketer och de drabbade hade endast 15 sekunder på sig innan raketerna slog ned. De hann knappt ta skydd.

Israel har erbjudit Norge rådgivning för att hantera situationen efter våldsdådet.


Läs mer

SvD: Tusentals fick mördarens manifest

SvD: Frågor och svar om terrordåden

SvD: Trodde att han var nära att avslöjas

DN: Mördarens manifest beskriver attentaten

DN: Forskare: En tydlig likhet med Ku Klux Klan

DN: Detta har hänt: Terrorattackerna i Norge

Aftonbladet, Jan Guillou: ”Är han nazist räknas det som en tågolycka”

GP: Breivik ville skada Arbeiderpartiet

GP: En massmördares dagbok