Israelisk juristfirma stoppade Ship to Gaza-båtarna

News York Times meddelade att en israelisk juristfirma vid namn Shurat haDin Law Center låg bakom stoppandet av flera Ship to Gaza-båtar genom att klaga hos den grekiska kustbevakningen.

Ship to Gaza
Ship to Gaza

Klagomålet handlade om att sju skepp var oförsäkrade eller felaktigt registrerade. Shurat haDin Law Center varnade ett antal försäkringsbolag i England, Frankrike och USA från att befatta sig med båtarna eftersom de annars skulle bli ansvariga för att stödja terrorism.

Shurat HaDin – Israel Law Center is an Israeli based civil right organization and world leader in combating the terrorist organizations and the regimes that support them through lawsuits litigated in courtrooms around the world. Fighting for the rights of hundreds of terror victims, Shurat HaDin seeks to bankrupt the terror groups and grind their criminal activities to a halt – one lawsuit at a time. / Shurat haDin Law Center

Juristbyrån skickade  till och med brev med en varning till det globala satellitkommunikationsbolaget INMARSAT för kraftiga skadeståndsanspråk och åtal om bolaget levererade service till en misstänkt terrororganisation.

Gästbloggaren Sumatra skriver om detta i ett intressant inläggChefsingenjörens blogg. Denne menar genom att angripa försäkrings- och satellitbolag med ”juridiska råd” tvingade man dessa att lägga ned tid på byråkratiska processer som i sin tur försenade hela flottiljen till Gaza. Det skulle vara ett exempel på Israels nya Soft Power-taktik till skillnad från första Ship to Gaza-exemplet då nio personer dödades av israeliska specialtrupper som tillämpade Hard Power.

Effekten blev att luften gick ur hela kampanjen mot Israel utan blodspillan.


NY Times: Israeli Advocacy Group Helps Delay Departure of Gaza-Bound Flotilla

NY Times: Stuck in Dock, Flotilla Activists See the Hand of Israel

SvD: Ship to Gaza seglar i våra hjärtan

Svd: Gazabåt bordad av israelisk militär

DN: Aktivistfartyg stoppat vid Kreta

DN: Jackie Jakubowski: Ship to Gaza fokuserar inte på Gaza

DN: Ship to Gaza: Resa i grumliga vatten

DN: Gazabåt bordad av israeler