Syrien ger 1000 dollar till bönder för att springa mot Israels gräns

Regimen i Damaskus betalade 1000 dollar till fattiga bönder för att försöka korsa gränsen mot Israel. Ett TV-bolag filmade under manifestationen i juni när individerna utsatte sig själva för livsfara. För att motivera aktivisterna utlovades även 10,000 dollar till de anhöriga om gränsspringarna skulle skjutas ihjäl av Israelisk militär.

Text: Mikael Höglind. Bild: Wikipedia commons

Bashar Al Assad
Bashar Al Assad

Uppgifterna kommer från Syrisk TV och källor inom det oppositionella syriska Reformpartiet. Vid manifestationen dödades 23 personer när israeliska soldater sköt mot syrier som försökte korsa gränsen.

Den syriska regimens utnyttjande av sitt eget folk förhindrade emellertid inte Syriens president Bashar al-Assad från att fördöma Israel. Utrikesdepartementet i Syrien kallade händelserna för en: ”upprörande israelisk aggression”. De israeliska aktposteringarna beskyddade rutinmässigt gränsen.

Läs den kompletta artikeln