Mikael Höglind: Ship to Gaza – ett politiskt angrepp mot Israel

Israel har i samhällsdebatten anklagats för att stänga in Gaza och dess folk. Ship to Gaza har förvärrat den bilden. Samtidigt har upp till 15 lastbilar per dag passerat gränsstaden Ashdod som använts som portal för transporter mellan Gaza och Västbanken.

Text: Mikael Höglind

Ship to Gaza
Ship to Gaza

I november 2005 kom Israel och Palestina överens om en gränsövergång via Rafah mellan Egypten och Gaza. Enligt avtalet kontrollerades gränsövergången av palestinska och egyptiska myndigheter. Verksamheten övervakas av EU. När Hamas tog över Gaza 2007 stängdes gränsövergången, men gränsen har ändå tidvis varit öppen av humanitära skäl. Enligt Jerusalem Post passerade 162 000 personer över gränsövergången enbart under år 2010.

Det måste alltså hållas färskt i minnet att transporter kunnat ske långt innan de första Ship to Gaza-skeppen mönstrade ut för att under en stor mediabevakning ”bevisa” Israel som ett inhumant land.

Läs den kompletta artikeln


SvD: Ingrid Lomfors: Ship to Gaza har en naiv syn på konflikten

SvD: Aktivister: Sabotage mot Gazabåt

SvD: Henning Mankell är redo för en ny resa till Gaza

SvD: Israel: Ship to Gaza saknar bevis

DN: Förseningar drabbar svensk Gazabåt

En kommentar

  1. Mikael Höglind

    inskickat till bloggen från Jörgen:

    Ship to Gaza ensidigt och dumdristigt intiativ.

    Varför protesterar inte vänstern i Europa mot fanatismen inom islam och Hamas förtryck av kvinnors frihet i Gaza. Pro Palestina ”Vi vill ha frihet för folket”, men vad med friheten i Syrien, Yemen, Iran, Sudan etcetera. Pro Palestina har en ideologi som varken har med solidaritet eller frihet att göra. Grunden ligger i anti-Semitism.

    Ship to Gaza bidrar inte till någon positiv utveckling i Mellanöstern.