Mikael Höglind: Chil Rajchmans bok – Jag är den siste juden

Chil Rajchman
Chil Rajchman

Chil Rajchman föddes 1914 och kom till Treblinka 1942, 28 år gammal. Rajchman var en av de ytterst få som överlevde koncentrationslägret i Treblinka. Efter krigsslutet flyttade han till Uruguay, men innan han dog 2004 bad han sina anhöriga att hans anteckningar måste publiceras. Han har flera gånger vittnat inför domstolar mot krigsförbrytare, senast på 1980-talet.

Chil Rajchman var en av sex barn i en judisk familj som bodde i industristaden Lodz i Polen. Han mamma dog innan andra världskrigets utbrott. Chils pappa klarade inte av familjens ekonomi så Chil började arbeta mycket tidigt.

Rajchman: Jag är den siste juden
Rajchman: Jag är den siste juden

1933-39: Den 1:a september, 1939, invaderade Tyskland Polen. Chil flydde då till den lilla staden Pruszkow nära Warsawa där restriktionerna mot judar var lägre. Chil Rajchman bodde i ett getto och tillsammans med sina syskon tvingades de arbeta i ett järnvägsprojekt. De blev ofta misshandlade. Nazisterna deporterade sedermera arbetarna till ett annat getto i Warsawa.

1940-45: Efter flera månaders arbete förflyttades Chil till Lublin och därefter 1942 till utrotningslägret i Treblinka. När han anlände utropade en vakt: Vem är frisör? Chil svarade att han var det. Han fick en sax och kommenderades till gaskamrarna. Helt avklädda kvinnor kastades in i en kammare och Chill fick uppgiften att snabbt med några få grova klipp ta av deras hår vilket han la i en resväska innan kvinnorna gasades ihjäl.

I augusti 1943 flydde Chil från Treblinka under ett uppror. Han var en i en grupp av tio personer som lyckades hålla sig gömda i ett skogsbryn. Gruppen räddades av den ryska armén den 17 januari 1945.


Läs mer

Norstedts förlag: Jag är den siste juden

DN: Chil Rajchman: ”Jag är den sista juden”